top spzoz

Jadłospis - poniedziałek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku
jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo ogonówka
gruszka gruszka gruszka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa ogórkowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
gotowane pierogi wiejskie ze śmietaną gotowany biały makaron z serem twarogowym gotowany makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym gotowany biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
papryka czerwona kalafior gotowany kalafior gotowany kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku bułka maślana bułka maślana jogurt naturalny jogurt naturalny/ bułka maślana
chleb żytni  
kiełbasa krakowska
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2551 kcal 2379 kcal 2415 kcal 2079/2346 kcal
białko ogółem 75,58 g 85,18 g 107,22 g 92,40/90,87 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 384,44 g 332,20 g 294,77 g 256,10/324,58 g
105,41 g 107,43 g 63,30 g 60,26/100,95 g
tłuszcz, w tym 84,74 g 83,86 g 92,79 g 81,36/81,47 g
nasycone kw. tł. 47,04 g 39,26 g 41,98 g 39,60/38,80 g
błonnik pokarmowy 24,94 g 20,15 g 38,18 g 21,04 g
sól 13,70 g 8,96 g 7,76 g 9,57/9,93 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl